
Bodemwarmte
​
Bij de keuze tussen een lucht-waterwarmtepomp en een bodem-waterwarmtepomp worden de hoge kosten van de grondboring vaak als struikelblok gezien. Wanneer mensen zich erin verdiepen kiezen ze, vanwege de vele voordelen, toch voor dit concept.
Bodem-waterwarmtepompen zijn niet alleen zuiniger, maar bieden ook meer comfort en zijn betrouwbaarder. De levensduur van een bodemwarmtepomp is dan ook langer dan die van een lucht-waterwarmtepomp.
Belangrijk is ook het verschil in rendement tussen de beide systemen. Bij de lucht-waterwarmtepomp komt dit onder andere door een lager rendement tijdens koude periodes en de daarbij voorkomende ontdooicycli. Omdat de buitenunit van een lucht-waterwarmtepomp bij koud en vochtig weer bevriest en vervolgens moet ontdooien en daarvoor elektriciteit gebruikt, draagt dit mede bij aan het hogere energieverbruik.
​
Bij een bodem-waterwarmtepomp blijft de temperatuur onder de grond altijd rond de 10 graden Celsius. Dee warmtepomp kan efficiënter werken dan een lucht-waterwarmtepomp omdat het systeem nietafhankelijk is van schommelingen in de buitentemperatuur.
​
Daarnaast kan een bodem-waterwarmtepomp passief koelen. Omdat de bodembron een constante en relatief lage temperatuur heeft, kan er eenvoudig koude uit de bron worden uitgewisseld met het water in de (vloer-)verwarmingsinstallatie. Hiervoor wordt slechts de energie van de circulatiepomp verbruikt. Dit maakt de woning op warme zomerdagen op een efficiënte manier koeler. Koelen met een lucht-waterwarmtepomp kost daarentegen net zoveel energie als verwarmen, omdat bij koelen met een lucht-waterwarmtepomp de compressor ook moet draaien. Dit is met name voor de eisen die gesteld worden aan oververhitting in woningen.
Vaak wordt aardwarmte direct geassocieerd met geothermie (boringen vanaf 500 meter diepte). Wij spreken dan ook eigenlijk liever van bodemwarmte.
Bodemwarmte halen we tot 300 meter diepte uit de bodem, en wordt gebruikt voor verwarming van woningen en gebouwen.
Het water in de aardbodem op 20 tot 300 meter diepte is geschikt voor warmte-uitwisseling: we kunnen het oppompen, vervolgens warmte erin stoppen (in de zomer) of eruit halen (in de winter) en dan weer terugpompen.
​
​
Zaken als ventilatiesystemen, verwarming en isolatiewaarde van vloeren, wanden en daken zijn mede-bepalend voor het warmteverlies van de woning. Dit wordt uitgedrukt in de Energie Prestatie Coefficient (EPC). Door de EPC te verlagen met een warmtepomp hebt u meer vrijheid in de ontwerpfase van uw huis. Een warmtepomp i.c.m. een bodemenergie-systeem heeft hier namelijk een zeer gunstig effect op. U werkt hiermee aan een schoner klimaat. Hoe energiezuiniger u bent, des te minder CO2 uitstoot en hoe meer u bespaart. Met behulp van een transmissie- berekening (of warmteverliesberekening) kan de benodigde warmtepomp dan geselecteerd worden.
Minstens zo belangrijk zijn de wensen van de (toekomstige) bewoners. Bij het verwarmen van het tapwater door de warmtepomp en het bepalen van en eventuele boiler wordt gekeken naar de gezinssamenstelling.
Waarom een warmtepomp?
-
Aardwarmte is energiebesparend. 1 kW elektriciteit wordt met aardwarmte 5 kW warmte.
-
Aardwarmte is een duurzame belegging met een goed rendement wat voor een meerwaarde van uw woning zorgt.
-
Door gebruik te maken van aardwarmte wordt de uiteindelijke waardering van uw energielabel hoger.
-
Bij gebruik van een warmtepomp heb je geen gasaansluiting nodig.
-
Duurzaam opgewekte elektriciteit is CO2-neutraal en draagt daarmee bij aan het klimaat en het behoud van reserves van fossiele energie.
-
Bij gebruik van duurzaam opgewekte elektriciteit zijn warmtepompen de enige mogelijkheid om CO2 neutraal te verwarmen.
-
Benutten van reeds bestaande (gratis) bron van energie: Aardwarmte.
-
Meer comfort: zowel verwarmen als koelen alsmede verwarmen van sanitairwater.
-
Veilig: er vindt geen verbranding plaats en er is geen kans op koolmonoxidevergiftiging.
-
Volledig onderhoudsvrij.
​
​
​
​
​
