top of page
e030a052-a317-4a37-ab94-7006a059ff9a.JPG

De thuisaccu, wel of niet interessant?

 

De problemen op het elektriciteitsnet in Nederland zijn een van de grote economische knelpunten van dit moment. Het elektriciteitsnet van Noord-Holland bereikt nu overal een maximale capaciteit voor afname.

In sommige gebieden in Noord-Holland is zelfs sprake van een vervijfvoudiging van de elektriciteitsvraag doordat bijvoorbeeld steeds meer mensen gebruik maken van een warmtepomp en elektrische laadpalen. Het gevolg hiervan is dat kleinere bedrijven en consumenten langer zullen moeten wachten op een aansluiting of verzwaring.  Het probleem zit hem in de levering van elektriciteit en niet in het opwekken ervan.

Zolang er gratis gesaldeerd kan blijven, is een thuisaccu overbodig. Het kan wel interessant zijn als je minder afhankelijk wil zijn van het elektriciteitsnet. Het is echter niet uitgesloten dat zonnepanelen worden uitgeschakeld als er teveel zon schijnt. Er zijn al plekken waar het elektriciteitsnetwerk grote pieken op zonnige dagen niet aankunnen, waardoor de beveiliging het opwekken van stroom automatisch tijdelijk uitschakelt. De Nederlandse overheid wil vanaf 2025 de salderingsregeling geleidelijk gaan afbouwen. Hierdoor is het straks niet meer mogelijk om stroom te leveren aan het centrale net voor een vergoeding. De optie die dan nog overblijft is het opslaan van je zelf opgewekt stroom, wat natuurlijk kan met de thuisaccu. De zonnestroom zal overdag eerst voor eigen verbruik worden ingezet. Het overschot wordt lokaal opgeslagen in de thuisaccu en blijft zo beschikbaar voor gebruik op een later moment. Hierdoor heb je 1 compleet energiesysteem.

 

Ons concept bestaat uit een water/water warmtepomp in combinatie met een bronsysteem, in ons geval meestal een bodembron.. Verder is het systeem voorzien van een hybride SolaX Power omvormer, waaraan een accupakket is gekoppeld. Wat verder noodzakelijk is bij het dynamische energieconcept is een dynamisch energiecontract. Dit is een contract waarbij op uurprijzen afgerekend worden. Hiervoor zijn verschillende leveranciers in de markt die deze contracten aanbieden.

 

De installatie wordt aangestuurd door een eenvoudig te gebruiken thermostaat; de th-TOUCH. Deze thermostaat laadt de stroomprijzen per uur binnen. Dat weet hij al voor de volgende dag. In combinatie met slimme regeltechniek, weten we hoeveel vermogen er nodig is en hoeveel vermogen aan zonne-energie de volgende dag opgewekt wordt. Hierdoor maakt het systeem een energiebalans. We weten precies hoeveel stroom er over is en hoeveel stroom er tekort. De regeltechniek bepaald op welk moment er het beste stroom geleverd of terug geleverd kan worden. Hierdoor wordt het optimale rendement uit uw energiehuishouding behaald. Op sommige momenten zijn de energieprijzen zelfs negatief. Dan doen we er alles aan om zoveel mogelijk energie te verbruiken op dat moment. Dit is voornamelijk duurzaam opgewekte energie, die onbenut is op dat moment. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee.

Dierenkliniek Enkhuizen

bottom of page