top of page
vloerverwarming.JPG

Verwarmen

en koelen

Woningen worden steeds beter geïsoleerd. Dat is een voordeel in de winter, maar een nadeel in de zomer omdat de hitte minder goed kan worden afgevoerd. De vraag naar koeling in een nieuwbouwwoning gaat de verwarmingsvraag overtreffen.

Met onze warmtepompen kun je ook koelen. Hiermee verhoog je in de zomer het comfort in huis. Er zijn twee verschillende manieren van koelen, actief en passief. Hoe een warmtepomp koelt heeft te maken met het gekozen systeem en wat voor type bron je gebruikt. 

Wanneer je koelt haal je de kou uit de bodem of waterbron en stop je tegelijkertijd warmte terug. Hiermee warmt de bron op naar een hogere temperatuur en zal de warmtepomp efficiënter werken wanneer je deze weer gaat gebruiken om je woning mee te verwarmen. Een warmere bron betekent immers een hogere COP. 

​

Bij passief koelen met een grondgebonden warmtepomp installatie draait alleen de circulatiepomp (die zit in de warmtepomp) om de kou die in de bodem of waterbron zit te verplaatsen. De compressor (dit apparaat zit ook in de warmtepomp) die tijdens de wintermaanden gebruikt wordt om de warmte uit het water te halen heb je hiervoor niet nodig. Daardoor heb je weinig elektriciteitsverbruik tijdens het koelen. In veel gevallen is het zelfs aan te raden om passief te koelen zodat de bron op ‘temperatuur’ blijft. Het energieverbruik om te kunnen koelen met een passief systeem is vrij laag omdat je alleen water rondpompt zonder dat dit naar een lagere temperatuur afgekoeld hoeft te worden.

Met een bodem warmtepompsysteem kun je passief koelen.

​

Bij actief koelen met een lucht-water warmtepomp of lucht-lucht warmtepomp heb je ook de compressor in de warmtepomp nodig. De buitenlucht is namelijk warm en die moet eerst koud worden gemaakt. Hierdoor gaat het stroomverbruik omhoog.

wandverwarming1_edited.jpg

Vloer

verwarming

Voor een comfortabele overbrenging van de warmte kan gebruik gemaakt worden van vloerverwarming. Vloerverwarming verwarmt je vloer gelijkmatig door middel van warmtestraling. Door de gelijkmatige verdeling is er bijna geen sprake van temperatuurverschillen in de kamer. De temperatuur wordt dan ook als zeer aangenaam ervaren. 

 

Velen denken dat je niets hebt aan vloerverwarming in de zomer. Toch is dat niet waar. Je kunt namelijk ook met vloerverwarming koelen. Door koud water door de verwarmingsbuizen te laten stromen wordt het vloeroppervlakte lekker koel en daarna de rest van jouw woning.

 

​

wand/plafond

verwarming

Heb je te maken met een maximum gewicht, beperkte opbouwhoogte, net dat stukje extra warmte in de badkamer of andere uitdagingen in een ruimte?

​

Dan is wandverwarming of plafondverwarming  de oplossing. De matten zijn onder andere zeer geschikt om te verwerken in een stuclaag. De kunststof mat gedraagt zich na het uitharden als een wapening in het stucwerk en helpt zo om scheuren te voorkomen.

 

Het systeem op veel soorten bestaande ondervloeren kan worden geplaatst. Het is het dunste verwarmingssysteem en dus perfect voor situaties waar weinig opbouwhoogte beschikbaar is.

 

Het systeem is snel op temperatuur en straalt een comfortabele egale warmte vanaf muur of plafond.

heating.jpg

Drycooler

Het buitendeel, de drycooler, onttrekt energie (warmte) uit de buitenlucht en geeft deze energie via de glycolmengsel af aan het binnendeel in uw woning.

 

De binnenunit (warmtepomp) zet de energie om in warm water voor ruimteverwarming en voor warm tapwater.

 

In het buitendeel zit een ventilator die ervoor zorgt dat de buitenlucht geleid wordt langs de slangen die gevuld met glycol en aan de voorzijde weer wordt afgeblazen. Het werkt met een gesloten circuit.

 

Bijkomend voordeel: deze drycoolers zijn onderhouds- en geluidsarm. 

 

bottom of page