top of page

Geen gas meer, hoe ga ik dan koken?

Het is bekend dat koken op gas niet goed is voor het milieu. De verbranding van fossiele brandstoffen zoals gas draagt namelijk sterk bij aan klimaatverandering. Dit komt doordat bij de verbranding het broeikasgas CO2 vrijkomt. Daarnaast is aardgas een energiebron die opraakt en zal het niet oneindig beschikbaar zijn. Gas is niet echt duurzaam dus!

Meer en meer mensen koken elektrisch. Dit kan op een keramische, halogene of inductiekookplaat. Uit onderzoek van Milieucentraal blijkt dat hiervan de inductieplaat het minst belastend is voor het milieu. Door het verbruik van elektriciteit kost een inductieplaat natuurlijk ook energie. Dus in hoeverre is het koken op een inductieplaat nou daadwerkelijk energiezuiniger dan gas?

Op een gasfornuis duurt het 8 minuten en 30 seconden om 1 liter water met een begintemperatuur van 16 graden Celcius te laten koken, waarbij 0,288 kilowatt (kw) aan verhittingsenergie werd verbruikt. Op een inductieplaat duurt het maar 5 minuten en 50 seconden tot het water kookt en dit kost slechts 0.126 kilowattuur (kwh) aan elektriciteit! De inductiemethode blijkt dus 32 procent sneller en verbruikt 57 procent minder energie dan gas. (Bron: Paul Scheckel)

Recent Posts
bottom of page