top of page
17859071986603883_edited.jpg
Water/water warmtepomp:
 

Een warmtepomp verpompt water van een onbruikbare lage temperatuur naar een bruikbare hogere temperatuur. Hierbij is de hoeveelheid nuttig vrij-komende warmte groter dan de toegevoegde energie.

 

Het proces werkt door een hoeveelheid koudemiddel rond te pompen dat bij een hoge druk condenseert (warmte afvoer) en bij een lage druk verdampt (warmte toevoer).

 

Aan de verdamperzijde wordt warmte opgenomen uit de primaire bron. Daarna brengt de compressor het koelmiddel in de warmtepomp op druk zodat de temperatuur oploopt. In de condensor wordt de hogere temperatuur afgegeven aan het secundaire circuit. Het expansieventiel zorgt ervoor dat de druk wegvalt zodat het koelmiddel afkoelt en vervolgens in de verdamper weer warmte kan opnemen.

 

Gebruik van de warmtepomp is een vorm van warmteopwekking vergelijkbaar met de werking van een koelkast. Het werkings-principe is dat de pomp warmte uit de omgeving geschikt maakt voor toepassing als ruimte-verwarming (of koeling).

 

Hij kan dus worden ingezet als warmtebron ('s winters) maar ook als koudebron ('s zomers). Voor meer informatie over de werking van de warmtepomp kunt u terecht op de site van Wikipedia.

 
bottom of page